Kataloget for levende litteraturmøder for børn og unge
Er du forfatter eller illustrator, og arbejder du med litteratur for børn og unge, kan du søge om at komme med i kataloget ”Levende litteraturmøder for børn og unge”.
I efteråret udkommer en ny udgave af det katalog, der skal give en hjælpende hånd til lærere og pædagoger, der ønsker at arrangere besøg af forfattere og illustratorer for deres børn og unge. Kataloget skal give lærere og pædagoger et overblik over et mangfoldigt forfatter- og illustratorfelt i ny dansk børnelitteratur og gøre det nemmere for dem at tilrettelægge relevante og inspirerende litteraturmøder.
Om kataloget
Det overordnede formål med kataloget ”Levende litteraturmøder for børn og unge” er at bidrage til, at børn og unge i hele landet får en kunstnerisk oplevelse gennem et personligt møde med forfattere og illustratorer i skolen eller i deres dagtilbud (fx børnehave eller SFO).
Kataloget virker parallelt med puljen: ”Levende litteraturmøder for børn og unge”, hvorigennem skoler og dagtilbud kan søge honorarstøtte til besøg af forfattere og illustratorer. Indsatsen er målrettet skoler og dagtilbud, men kan også benyttes og søges af fx biblioteker eller andre arrangører af litterære arrangementer.
Ved at sammensætte et katalog med et bredt udvalg af kunstnere, som arbejder med forskellige litterære genrer og henvender sig til forskellige målgrupper, ønsker Statens Kunstfond at give en hjælpende hånd til lærere og pædagoger, som er interesserede i, at deres elever mv. stifter bekendtskab med skaberne af ny dansk børnelitteratur af høj kvalitet. Det er derfor også væsentligt at bemærke, at optagelse i kataloget ikke udgør garanti for, at du som forfatter eller illustrator bliver booket. Det er fortsat op til skolerne og dagtilbuddene at udvælge de forfattere og illustratorer, de gerne vil have besøg af, og søge honorarstøtte hertil.
Ansøgninger om honorarstøtte til puljen vil få særlig prioritet, hvis de omhandler kunstnere fra kataloget. Man kan fortsat søge støtte til kunstnere, som ikke indgår i kataloget.
Kataloget udkommer i efteråret, således at lærere og pædagoger kan bruge kataloget til at planlægge arrangementer i hele det efterfølgende år.
Hvem kan søge om at komme med i kataloget?
Er du forfatter eller illustrator, arbejder du med litteratur for børn og unge, og ønsker du at fremføre og fortælle om din kunst, kan du søge om at komme med i kataloget.
For at komme i betragtning er det et krav, at du har udgivet mindst ét værk som forfatter eller illustrator.
Det er derudover muligt at søge som litterær gruppe, fx hvis du som forfatter har udtænkt en litterær optræden sammen med en illustrator eller en anden forfatter. Alle involverede kunstnere skal dog have udgivet mindst ét værk som forfatter eller illustrator. I skal som gruppe sende én samlet ansøgning.
Det er muligt både at indsende én ansøgning som forfatter eller illustrator og én ansøgning på vegne af en kunstnerisk gruppe.
Hvis du er en del af kataloget for arrangementer i igangværende år, så skal du ansøge igen, for at have mulighed for at blive en del af det efterfølgende katalog.
Hvordan bliver din ansøgning vurderet?
Det er Projektstøtteudvalget for Litteratur, som vurderer din ansøgning. Udvalget lægger vægt på følgende i deres vurdering:
- den kunstneriske kvalitet af dine tidligere værker. Her kigger udvalget efter kunstnerisk og personlig nødvendighed i kombination med professionel og sproglig kunnen. Vilje til at afsøge nye temaer og udtryk tæller positivt med, ligesom den overordnede kulturelle og samfundsmæssige relevans også indgår i vurderingen
- dine overvejelser om din præsentation/optræden/workshop samt din indsigt i målgruppen
- på hvilken måde din præsentation/optræden/workshop kan bidrage til at styrke børn og unges litterære nysgerrighed.
Ud over de ovenstående udvælgelseskriterier har udvalget øje for sammensætningen af kataloget som helhed. Det er udvalgets mål, at kataloget skal præsentere et alsidigt felt af både forfattere og illustratorer, som arbejder med forskellige litterære udtryk og genrer og henvender sig til forskellige målgrupper.
I din ansøgning afgør du selv, om du vil lægge vægt på at beskrive en specifik optræden, der fx er bundet op på et konkret værk, eller om du vil beskrive dine optrædener som forfatter eller illustrator mere generelt.
Sådan ansøger du
Du kan søge om at komme med i kataloget i august.
I ansøgningsskemaet skal du gøre følgende:
- Angive grundlæggende oplysninger om dig selv
- Beskrive forløbet for din optræden/workshop i overordnede træk
- Beskrive, hvordan målgruppen er tænkt ind i tilrettelæggelsen og forløbet af din litterære optræden/workshop
- Beskrive, hvordan din litterære optræden/workshop kan bidrage til at styrke børn og unges litterære nysgerrighed
- Angive værkliste.
Vær opmærksom på, at du ikke kan tilgå ansøgningen igen efter den er sendt. Det kan derfor være en god idé at gemme besvarelserne lokalt på egen computer, hvis du vil genbruge svarene en anden gang.
Senest 8 uger efter fristen vil du få besked om, hvem der er udvalgt til kataloget. Udarbejdelse af endelig beskrivelse for arrangementet vil foregå i efteråret i et samarbejde mellem de udvalgte forfattere og illustratorer og sekretariatet for Statens Kunstfond.