Inge Bjørn (f. 1925)
Inge Bjørn (f. 1925)
Begrundelse for tildeling
Inge Bjørn har gennem sit livslange arbejde med tekstilkunst markeret sig som en central skikkelse i dansk kunst. Med sit dedikerede virke har Inge Bjørn formået at forene traditionelle vævemetoder med moderne æstetik. Det har sat sig varigt aftryk i den danske kunsthistorie og sikret tekstilkunstens relevans i samtiden.
Inge Bjørn skaber værker med hånden og ånden. Værker, der på én gang fremstår tidløse og nutidige i deres udtryk. Kendetegnet ved deres subtile billedsprog, rige teksturer og en dyb respekt for materialernes kvaliteter. Med en udpræget sensibilitet formår Inge Bjørn at skabe poetiske billeder med erkendelsesmæssig vidde. Der er tid og nærvær i værkerne – både konkret og symbolsk – i form af håndens omhyggelige arbejde med vævningen, plantefarvningen, den enkelte tråds materiale og lysvirkning, som tilsammen skaber en helhed i det poetiske og dog konkrete rum, som værkerne åbner for beskueren. Værker som Jordeliv (1958), Marskhimmel (1971-72) og de installatoriske Trådsøjler (2006-), der tematisk udfolder sig omkring naturen, mennesket og det sanselige og rummer konkrete elementer eller figurer, som vækker genklang og indskriver sig i den evige fortælling, hvori alt hænger sammen.
Igennem sit 40 år lange virke som underviser på Askov Højskole har Inge Bjørn virket som inspirator for nye generationer. I bogværket formidler hun sin store viden om tekstiler og deres brug fra Egtvedpigen og frem til i dag på tværs af verdens kulturer. Hun evner gennem sit kunstneriske virke at ophøje håndværkets æstetiske potentiale og dermed tekstilkunsten som et vigtigt kunstnerisk og erkendelsesmæssigt mulighedsrum. Inge Bjørn står som en pioner, der har cementeret håndværkets betydning i en kunstnerisk kontekst, ligesom hendes værker fortsat inspirerer til at udforske nye grænser mellem tradition og fornyelse.
På baggrund heraf indstilles Inge Bjørn til Statens Kunstfonds hædersydelse.