Lise Autogena (f. 1964)
Lise Autogena (f. 1964)
Begrundelse for tildeling
Lise Autogena er en dansk/international billedkunstner, der siden 1990’erne har arbejdet med stedsspecifikke multimedieinstallationer, video og performances. Æstetisk og intelligent formår hun at synliggøre aktuelle miljø- og klimaproblematikker med værker, der optræder i et krydsfelt mellem kunst, teknologi og videnskab.
Autogenas værker spejler en verden i forandring. Havstrømme går i stå, vilde dyr går til grunde, mennesker er på flugt. Naturen er ude af balance, og den svarer nu tilbage med kaos. Autogenas kunst er vigtig. Hun skaber den ud af nødvendighed, og herfra etablerer hun et sanseligt-æstetisk erkendelsesrum for det enkelte individ. I det rum behandler hun alt fra klimaforandringer og komplekse menneskeskabte systemer til uranudvindingens konsekvenser for lokalbefolkningen i Grønland.
I HavObservatoriet – et offentligt digitalt kunstværk i Vejle – omsluttes beskueren af en bølge på en digital panoramaskærm. På sanselig vis skildrer den en realtidssimulering af havbølger, som forudsiger havtilstanden rundt om i verden. Black Shoals visualiserer en sort nattehimmel, hvor aktiemarkedets bevægelser fremstår som skiftende, lysende stjerner. De spejler, hvordan menneskeskabte systemer er blevet levende organismer, som lever af sig selv og kun æder for til sidst at kollapse. Videoværket Kuannersuit / Kvanefjeld illustrerer konflikterne i det lille samfund i Narsaq i Grønland i spørgsmålet om uranudvinding. Her udforskes de vanskelige beslutninger og afvejninger, en kultur står over for, når den søger at undslippe en kolonial fortid og definere sin egen identitet i en globaliseret verden.
Gennem Autogenas kunst forstår vi de stærke kræfter, som kulturer og menneskelige handlinger skaber – og hvilke kræfter naturen står op imod. Her findes ingen quickfix- løsninger; blot vilkår og konsekvenser, der peger på, at vi individuelt må ændre vores adfærd som mennesker.
På baggrund heraf indstilles Lise Autogena til Statens Kunstfonds hædersydelse.