Tre vindere er udpeget
Juryen har haft til opgave at vælge mellem seks yderst kompetente finalister, der alle havde overbevisende bud på nye smykker til Statens Kunstfonds smykkesamling. En samling, alle kan låne smykker fra, når de har en aktiv rolle i offentlige begivenheder.
Anna Fribergs smykke Flow Necklace
En 50 cm lang halskæde i horn og 14 karat guldtråd sammensat af 17 ovale elementer af udsavet horn og tråd. Der er tale om både bæredygtigt design og stærkt håndværk. Anna Friberg har udviklet en teknik, hvor hun gennem opvarmning af hornpladerne gør det muligt at indkapsle og fastholde tråden uden brug af lim. Hornelementerne får et elegant buk, som giver halssmykket en lethed og gør det mere bærevenligt på kroppen. Bag halskædens enkelthed er et imponerende teknisk overskud og en kærlighed til materialet. Materialerne holder hinanden i hånden, men kan også skilles ad og svarer på et af vores samfunds helt store udfordringer: For at kunne genanvende skal vi kunne skille materialer ad.
Felix Breslers smykke At rejse er at overleve
En broche i 18 karat gult guld, der illustrerer en redningskrans med ventil i 18 karat hvidguld. Med dette smykke tilbyder Felix Bresler bæreren en rolle at spille. Med omskrivningen af det kendte ”at rejse er at leve” til ”at rejse er at overleve” har bæreren mulighed for at starte en samtale om klimakrise og (klima)flygtninge, migration, håb og redning – og om fremtiden. Når den skarpe nål er så tæt på redningskransen, ser vi, hvor let opdriften kan punktere. Smykket illustrerer på den måde en næsten ubærlig sårbarhed. Men en sårbarhed, der kalder på akut handling nu. Et smykke, hvis udtryk og materiale vil tale til mange fremtidige brugere – uanset alder og køn.
Tinne Delfs og Mette Olsens smykke Grundlovsperlerne
Et halssmykke med 115 perler formet af et eksemplar af Grundloven, som er findelt, kogt, blendet og håndrullet til perleformede kugler. Perlerne er udboret, bestrøget og lakeret, så de får en blød og mat glød. Omsat til en halskæde kan Grundloven bæres med lige ret af alle. Også dem, som normalt ikke føler sig inkluderet i det nationale fællesskab. Med Grundlovsperlerne viser Tinne Delfs og Mette Olsen, hvordan smykker er velegnede til at åbne demokratiske samtaler og stille kritiske spørgsmål. Smykkernes konvention kalder på ædle metaller, der holder deres værdi uanset form. Men Grundloven som materiale er bare papir – og i dette værk er lovens bogstav udblødt og ulæseliggjort af vand. Om lovens ånd er bevaret eller har fået ny værdi, får bæreren selv mulighed for at definere og diskutere.