”Vi har skabt det sammen”
Kunstneren Tina Ratzer har siden februar samarbejdet med 100 beboere på Stengårdsvej om et stort kunstværk. Læs kunstnerens fortælling om, hvordan det har været at inddrage så mange mennesker i en arbejdsproces, hun normalt skaber alene.
Tina Ratzer kender navnene på alle børnene. Farvearkene og skabelonerne er sirligt lagt frem, så børnene kan gå direkte ind i det kreative fællesskab, som hun har inviteret dem med i.
Tina Ratzer er sammen med lokale børn og unge i færd med at afholde sin sidste kunstworkshop i Ungdomsklubben på Stengårdsvej. Dem har der været mange af, siden hun startede sit kunstprojekt tilbage i februar måned. Både i det multietniske hus, Mosaikken, i Krydset og på Bakkeskolen. Hendes workshops med beboerne skal munde ud i et kunstværk på Stengårdsvej.
”Jeg har mødt så meget åbenhed og nysgerrighed, især fra børn og unge. Den kunstneriske proces har virkelig udviklet sig sammen med beboerne,” siger Tina Ratzer.
Stengårdsvejs farver
Et gennemgående tema i Tina Ratzers workshops, har været de mange farver, der skal udgøre fundamentet for Stengårdsvejs nye kunstværk.
”Farverne er valgt af beboerne, og det er farver plukket på Stengårdsvej”, forklarer hun.
Tina Ratzer har omdelt flotte farvekort til alle husstande på Stengårdsvej, som nogle har forvekslet med farver, der kunne vælges til deres nye badeværelse. En sjov misforståelse, som nærmest er uundgåelig, når man arbejder i et område med 1700 beboere.
Kunstneren har været begejstret for arbejdsprocessen.
”Det har været enormt inspirerende for mig som kunstner at arbejde sammen med så mange forskellige mennesker. Det giver mig langt mere, end hvis jeg sidder med mit eget”, siger hun.
Workshops med nærvær
“Hvad skal man her?” spørger en pige, som er ny på workshoppen.
“Man vælger nogle farver, som man synes passer godt sammen, og så kan man lave en vifte”, svarer Tina. Pigen går straks i gang med at vælge farver i blå nuancer.
Tina Ratzer har haft en simpel dagsorden til kunstworkshopperne på Stengårdsvej: At få så mange med som muligt.
”Det handler om at gøre det enkelt, da jeg skal favne mange mennesker. Det er de samme farver og former, der er gået igen til alle workshops, så der har været et fælles afsæt”, fortæller hun.
Alle deltagere har haft vidt forskellige baggrunde og forudsætninger, hvilket Tina Ratzer også har taget højde for.
”Jeg har arbejdet med sanserne, som er meget abstrakte og individuelle. Mine workshops skaber fordybelse og ro og en forståelse af, at alle værker er lige rigtige, fordi det er forskelligt, hvad vi sanser og føler. Når processen er tilpas abstrakt, så kan alle være med”, siger hun.
Det endelige kunstværk
Tina Ratzer har nu pakket al materiale og inspiration fra de mange workshops sammen og har taget det med til sit hjem i København. Her arbejder hun i øjeblikket på det kunstværk, som skal pryde Stengårdsvej.
Hun håber, at beboerne på Stengårdsvej vil føle, at det er deres værk:
”Når beboerne ser kunstværket, så håber jeg, at de tænker, ’det har vi været med til at skabe’. Og at de fortæller historien om, at de har været med til at vælge farverne.”
Fakta
Fakta
Om projektet
Om Tina Ratzer
Tina Ratzer er uddannet fra Designskolen i Kolding, og har arbejdet i mere end 20 år med kunst og design. Hun har bl.a. designet produkter til boligen, og hun har udsmykket Retten i Holbæk.
Tina Ratzers kunstneriske udsmykning kan opleves på Stengårdsvej i løbet af 2020 og bliver et permanent kunstværk. Kunstværket er en del af projekt 6705+Statens Kunstfond, som er finansieret af Statens Kunstfond i samarbejde med Esbjerg Kommune.
Om projekt 6705 + Statens Kunstfond
Projekt 6705 + Statens Kunstfond er et samarbejde mellem Statens Kunstfond og Esbjerg Kommune. Statens Kunstfond vil i løbet af de næste to år forære 3,6 mio. kr. til kunstprojekter på og omkring Stengårdsvej i Esbjerg.
Foreløbigt har Bakkeskolen fået et nyt kunstgulv udarbejdet af Astrid Marie Christiansen, og kunstneren Erik Hagens skal male et værk i skolens festsal. Foruden disse og Tina Ratzers udsmykning, kommer der litteratur-, musik- og scenekunstprojekter.