13 sprudlende talenter bliver en del af karriereprogram
Statens Kunstfond har netop udvalgt 13 kunstnere til det to-årige kunstneriske og karrieremæssige udviklingsprogram ’Den Unge Kunstneriske Elite’. Udover at de besidder et stort talent inden for hver deres kunstneriske område, arbejder de med store, relevante emner, som blandt andet ophav, naturressourcer og de systemer og narrativer, som vi i vores dagligdag indgår i.
6. december 2023
Hvert år udvælger Statens Kunstfond en række kunstnere til karriereprogrammet Den Unge Kunstneriske Elite, som har til formål at udvikle kunstnernes virke og hjælpe dem på vej til at opnå fodfæste på den nationale og internationale scene.
Lise Tovesdatter Skou, som er udvalgsleder for Det Tværgående udvalg for Den unge kunstneriske elite, siger på vegne af udvalget:
”Det har været en fornøjelse igen i år at opleve et stærkt ansøgerfelt fyldt med store kunstneriske visioner og spirende talenter inden for alle kunstarter. Kunstnerne, som vi har udvalgt, har en eksperimenterende tilgang til deres materiale og arbejder på følsom vis med globale og presserende spørgsmål. Vi glæder os over at kunne give dem et ekstra løft og til at følge dem på deres vej videre i karrieren.”
DE 13 UDVALGTE KUNSTNERE ER:
Anna Klahn
Anna Klahn er en forfatter, der gennem borgerinddragende kunstneriske projekter arbejder med at give ord til de stemmer og fortællinger, der ikke bliver hørt normalt. Her er hun interesseret i at forstå og at skabe nye perspektiver på, hvad det vil sige at være offer for vold, både på et individuelt- og samfundsmæssigt plan.
AVIAJA Dance
AVIAJA Dance er et ungt dansekompagni skabt af den dansk-grønlandske Sara Aviaja Hammeken, hvis koreografiske arbejde ofte er inspireret af ophav og inuit kultur med et stærkt visuelt udtryk. Gennem karriereforløbet ønsker Hammeken at udvikle sin koreografiske praksis og markere sig som koreograf og kunstnerisk leder af AVIAJA særligt i Grønland og i Danmark.
Filip Vest
Filip Vest arbejder i krydsfeltet mellem billedkunst og scenekunst, hvor de skaber performances, installationer, film og tekster med fokus på queer-kærlighed, ensomhed og begær i det 21. århundrede. Her tester Vest forholdet mellem tekst og krop, og de måder vi hele tiden må forhandle vores identiteter og de narrativer, vi indgår i.
Gudrun Havsteen-Mikkelsen
Gudrun Havsteen-Mikkelsen er en researchbaseret, multidisciplinær designer og visuel journalist, som har fokus på den arktiske region og arbejder med tematikker som naturresurser, nordisk kolonialisme og geopolitiske diskurser. Hendes mål er at skabe værker, der reflekterer over hvad det har af betydning, når vi udvinder mineraler og indsamler billedmateriale, genererer, strukturerer og benytter data.
Haidar Ansari
Haidar Ansari er en forfatter, der i gennem sin debutdigtsamling ’Institutionaliseret’ og debatindlæg i landsdækkende aviser har markeret sig som en ny og vigtig stemme i debatten om litteraturen og kunstens betydning for et inkluderende velfærdssamfund. Ansari ønsker gennem sin kunst at påtage sig et ansvar for at engagere under- og arbejderklassen i kunstverdenen.
Johanne Højlund
Johanne Højlund er en prisvindende klassisk operasanger, som har sunget på store teatre og med flere forskellige symfoniorkestre. Hun ønsker at skabe en international karriere som ung-dramatisk sopran ved at anvende en stilhedsbaseret healing form, som skal hjælpe hende med at udnytte sit talent optimalt.
Luna Ersahin
Luna Ersahin, der er musiker og forsanger i bandet AySay, har skabt sig et navn med sin livlige musikalske fremstilling af, hvad det vil sige at være en kurdisk-dansk kvinde i Danmark anno 2023. Gennem hendes optrædener ønsker hun at bidrage til en øget forståelse for forskellighed og mangfoldighed, der kan skabe en samfundsmæssig positiv effekt.
Lynge Lynge Arkitekter
Lynge Lynge Arkitekter er en tegnestue i Præstø, hvis arbejde centrerer sig om boliger og det liv, der udfolder sig i dem. De har en vision om at udforske nyskabende boformer, der fremmer fællesskab og den grønne omstilling ved at forene kunstnerisk integritet med arkitektoniske spørgsmål.
Matias Vestergård
Matias Vestergård er en talentfuld opera- og orkesterkomponist, der, med en Reumert for ’Årets Opera’ i bagagen, ønsker at skabe sig et navn på den danske og internationale scene og at udvikle sin kunstneriske praksis inden for musikdramatik og scenekunst.
Nanna Elvin Hansen
Nanna Elvin Hansen arbejder som billedkunstner i en krydsning mellem aktivisme, tværæstetisk forskning og eksperimenterende samtidskunst. Her interesserer hun sig for de spørgsmål, som opstår i relationen mellem ny teknologi, den geologiske undergrund og ressourceudvinding - særligt i et nordisk perspektiv.
NOVO Quartet
NOVO Quartet er en ung og eftertragtet strygekvartet, som hurtigt har opnået anerkendelse i både ind- og udland. Gennem ensemblets optrædener på verdensplan sigter de mod at dele dansk musik og kultur. Derudover samler de talentfulde musikere fra hele verden i musikprojekter for at fremme interkulturel udveksling og forståelse.
Ömer Sami
Ömer Sami er en dokumentar-filmsinstruktør, der gennem intime karakterdrevne historier undersøger eksistentielle temaer som tilhørsforhold, fantasi og tab af uskyld. Han ønsker gennem det toårige forløb at etablere sig på den internationale scene og skabe film, som resonerer hos et globalt publikum.
Samling
Samling er en tværdisciplinær scenekunstgruppe, som skaber værker med udgangspunkt i stemmer, lyd, rum og situationer, der bryder med det traditionelle teaterrum. De arbejder ofte med et dokumentarisk udgangspunkt og bruger borgere som medvirkende for at belyse samfundets komplekse systemer gennem personlige fortællinger.
Fakta
Om uddelingen
Karriereprogrammet ’Den Unge Kunstneriske Elite’ gik i luften i 2018 og har til formål at hjælpe unge fremadstormende kunstnere med at få foden indenfor på den danske og internationale scene.
Hver af de udvalgte kunstnere har sammen med en selvvalgt, erfaren konsulent udtænkt et skræddersyet toårigt karriereforløb, der skal sætte fart i deres karriere både nationalt og internationalt.
Med karriereprogrammerne får de ekstra mulighed for at fordybe sig i arbejdet med deres kunstneriske udtryk gennem bl.a. mentorforløb, residencies og samarbejder med andre internationale kunstnere.
Læs mere om Karriereprogrammet ’Den Unge Kunstneriske Elite’
Mangler du mere info?
Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53