Arbejdslegater for litteratur
Frist: 05.02.2025, kl. 14:00
Arbejdslegater for skabende kunstnere inden for litteraturområdet.
Hvem kan søge?
Skabende kunstnere inden for litteraturområdet, herunder forfattere, illustratorer, oversættere og forfattere af almenkulturel faglitteratur, der arbejder med værker, som udgives på dansk, samt dramatikere, hvis værker opføres på dansk, kan søge arbejdslegat.
Det er en forudsætning, at du har debuteret (det vil sige har udgivet et selvstændigt værk) inden ansøgningsfristen, 5. februar 2025.
Dramatikere skal være opmærksomme på, at de også har mulighed for at søge arbejdslegat i Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst. Legatudvalget for Litteratur giver arbejdslegater til dramatikere, der arbejder med skreven dramatik.
Hvad er formålet med ordningen?
Formålet med arbejdslegater er at fremme kunsten i Danmark ved at give højt kvalificerede og talentfulde kunstnere mulighed for at videreudvikle deres kunstneriske arbejde. Et arbejdslegat gives alene til udvikling af dit kunstneriske arbejde og dermed ikke til andre former for projekter eller arbejdsopgaver.
Sådan vurderes din ansøgning
Det overordnede kriterium for alle tildelinger fra Statens Kunstfond er kvaliteten af den kunstneriske produktion og det kunstneriske talent. Da Legatudvalget for Litteraturs midler imidlertid er begrænsede, kan udvalget ikke imødekomme alle støtteværdige ansøgninger.
Hvert udvalgsmedlem kommer med perspektiver og erfaringer, som vil bidrage til udvalgets samlede vurdering af kunstnerisk kvalitet. I sin vurdering af kunstnerisk kvalitet lægger Legatudvalget for Litteratur vægt på disse kriterier for, hvilken litteratur udvalget vil støtte:
• Litteratur som demonstrerer en klar sammenhæng mellem form, indhold og kontekst, og hvori komplekse følelser, tanker og ideer udforskes.
• Litteratur som stiller eksistentielt eller samfundsmæssigt relevante indsigter til rådighed.
• Litteratur der vækker resonans og formår at etablere forbindelser mellem mennesker, samfund og verden.
Særligt for børne- og ungdomsbogsforfattere: Udvalget støtter værker, som demonstrerer en klar sammenhæng mellem form, indhold og målgruppe, og som har sigte på at højne oplevelsen af det danske sprog. Drejer det sig om rene billedfortællinger, vægter udvalget det poetiske udtryk og beherskelsen af det narrative forløb.
Særligt for forfattere af almenkulturel faglitteratur: Udvalget har fokus på værker, som er ambitiøse, velskrevne og formbevidste. Derudover ønsker udvalget, at ansøger forholder sig til og beskriver sin metode, målgruppe og arbejdet med formidling af stoffet.
Særligt for oversættere: Udvalget lægger vægt på den dokumenterede faglige fundering, erfaring og sproglige kunnen. Udvalget vil også forholde sig til sværhedsgraden af de oversatte værker, og til i hvor høj grad oversættelserne bidrager til fortsat udvikling, udvidelse og udbredelse af dansk sprog og litteratur. Udvalget vil have fokus på oversættelser til og fra sprog, der kun i begrænset omfang bliver oversat til og fra.
Den kunstneriske kvalitet af ansøgers litterære virke indgår i udvalgets samlede beddømmelse, dog er det primært de medsendte værkprøver, der vil ligge til grund for vurderingen.
Udvalget giver ikke treårige arbejdslegater til debutanter.
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur giver ikke arbejdslegat til forfattere mv., hvis arbejde hovedsagelig ligger inden for: håndbøger, hobbybøger, selvhjælpsbøger, ordbøger, undervisningsmateriale, forskning, udstillingskataloger og lokalhistorie mv. – med mindre der er tale om værker med betydelig originalitet samt kunstnerisk og litterær eller formidlingsmæssig ambition og dimension.
Hvad skal ansøgningen indeholde?
Du indsender ansøgningen via Tilskudsportalen, som du finder her på siden. Når du først har oprettet din profil på Tilskudsportalen, kan du til enhver tid gå ud og ind af portalen og tjekke, om du har alle bilag og oplysninger med, inden du indsender ansøgningen.
Vi anbefaler, at du bruger browseren Chrome eller Firefox, når du udfylder din ansøgning.
DU SKAL VEDHÆFTE FØLGENDE FIRE (4) BILAG:
1 - Motiveret ansøgning på maks. én (1) side (a 2.400 anslag inkl. mellemrum) med dine kunstneriske overvejelser om de medsendte tekstprøver og dine tanker om, hvad du synes er vigtigt for dit virke. Hvis du ønsker at komme i betragtning til et treårigt arbejdslegat, skal det stå i din motiverede ansøgning (dette gælder kun for treårige arbejdslegater).
I udvalgets vurdering indgår overvejelser om din økonomi ikke, så det vil vi ikke have oplysninger om. Søger du arbejdslegat i andre udvalg, skal du gøre opmærksom på dette i den motiverede ansøgning.
2 - CV på maks. én (1) side (a 2.400 anslag inkl. mellemrum) med oplysninger, der er relevante for dit litterære virke, herunder dine væsentligste udgivelser / værker (med angivelse af titel, forlag og udgivelsesår).
3 og 4 - Værkprøve fra både et igangværende arbejde og fra et udgivet værk:
Maks. fem (5) sider (a 2.400 anslag inkl. mellemrum, men må også gerne være bogsider med mindre tekst) fra noget, du arbejder på i øjeblikket og maks. fem (5) sider (a 2.400 anslag inkl. mellemrum, men må også gerne være bogsider med mindre tekst) fra et udgivet værk, der er repræsentativt for din kunstneriske praksis, og som er udgivet inden for de seneste 10 år. Udvalget er klar over, at prøven fra det, du arbejder på aktuelt, kan have karakter af foreløbige skitser og udkast.
- For mundtlige formater, reportage eller podcast: som ovenfor eller alternativt lydoptagelser på maks. 5 minutter per værk.
- For arbejdslegater til oversættere
- Fra oversættere til dansk vil udvalget have to tekstprøver fra dine danske oversættelser: fem (5) sider fra en igangværende oversættelse og fem (5) sider fra en udgivet oversættelse.
- Fra oversættere fra dansk vil udvalget have to tekstprøver fra den danske original: én på fem (5) sider fra et værk, du aktuelt arbejder på at oversætte, og én på fem (5) sider fra et værk, hvis oversættelse er udgivet.
(Udvalget ønsker IKKE prøver på oversættelser fra dansk og heller ikke tekstdokumentation på andre sprog end dansk).
Som ansøger skal du sikre dig, at eventuelle fotokopier og skanninger har høj kvalitet og er tydeligt læsbare.
Hvis du søger arbejdslegater hos andre udvalg under Statens Kunstfond, skal du skrive det i ansøgningen.
DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ:
- at du kun kan indsende én ansøgning om arbejdslegat til Legatudvalget for Litteratur
- at de vedhæftede bilag maksimalt må fylde 25 MB i alt
- at vedhæftet materiale kun kan modtages i formaterne: PDF, Word, MP3 og MP4. Vi modtager ikke ZIP-filer
- at du før ansøgningsfristens udløb har mulighed for at redigere en allerede indsendt ansøgning og indsende en ny version på samme sag
- at du efter ansøgningsfristens udløb ikke kan redigere din ansøgning
- at det altid er den seneste ansøgning, du har indsendt til os, der bliver behandlet af udvalget
- at din ansøgning skal indeholde alle obligatoriske bilag for at blive behandlet af udvalget. Yderligere materiale, ud over det der er beskrevet i ansøgningsvejledningen, vil ikke indgå i vurderingen af din ansøgning
- at du selv er ansvarlig for, at ansøgningsskemaet er udfyldt korrekt, og at alle de ønskede bilag er vedhæftet
- at bilag modtaget efter ansøgningsfristens udløb ikke vil blive vedlagt din ansøgning
- at du ikke kan overdrage din ansøgning – og eventuelt tilsagn – til en anden person, herunder juridisk person eller virksomhed. Det er derfor vigtigt, at du får afklaret, hvem der er ansøger, inden du indsender din ansøgning. Samtidig skal du sikre dig, at der er tilknyttet en NemKonto til det CPR- eller CVR-nummer, du benytter.
Hvis du er fritaget for Digital Post eller på grund af helt særlige forhold ikke kan anvende den digitale selvbetjeningsløsning, skal du skrive til post@slks.dk.
Økonomi
For at sikre, at et tildelt legat kan give modtageren mulighed for arbejdsro til fortsat kunstnerisk udvikling, vil udvalget anvende følgende fire beløbsstørrelser:
- Etårige arbejdslegater á henholdsvis 75.000 kr. og 150.000 kr.
- Toårige arbejdslegater á 300.000 kr. (som bliver udbetalt i to årlige rater á 150.000 kr.)
- Treårige arbejdslegater á 855.000 kr. (som bliver udbetalt i tre årlige rater á 285.000 kr.)
Treårige arbejdslegater a 855.000 kr. vil udvalget primært give til ansøgere med flere markante udgivelser, som demonstrerer overbevisende talent, og hvis kunstneriske udvikling, udvalget skønner, vil kunne blive fremmet betydeligt af tre års ro til fordybelse og intensivt kunstnerisk arbejde. Der er ikke praksis for, at man kan modtage et treårigt legat mere en én gang.
Legatudvalget for Litteratur beslutter beløbsstørrelsen på arbejdslegatet, eller om der skal gives et treårigt arbejdslegat. Du skal ikke søge om et bestemt beløb, men du skal skrive, hvis du søger et treårigt.
UDBETALING
Hvis du får et legat, skal du have en NemKonto, for at vi kan udbetale beløbet. Alle legater bliver udbetalt til den NemKonto, der er knyttet til det CPR/CVR-nummer, du oplyser i ansøgningen. Hvis du for eksempel ansøger med et nyt CVR-nummer, skal du sikre dig, at du har tilknyttet en NemKonto, inden du indsender din ansøgning.
Hvis du, efter Skatteforvaltningens definition, er flyttet fra Danmark, eller er udenlandsk ansøger, kan du få udbetalt legatet til en udenlandsk konto. I de tilfælde skal du udfylde bankoplysningsskema for lande med IBAN eller bankoplysningsskema for lande uden IBAN.
Modtager du:
- et arbejdslegat, bliver det udbetalt senest tre uger efter, du har modtaget svarbrevet.
- et toårigt arbejdslegat, bliver det udbetalt i to rater. Den første rate bliver udbetalt i løbet af tre uger efter, du har modtaget svarbrevet. Anden rate bliver udbetalt det følgende år. Du vil få oplyst dato for udbetaling af anden rate i dit tilsagnsbrev.
- et treårigt arbejdslegat, bliver det udbetalt i tre rater. Den første rate bliver udbetalt i løbet af tre uger efter, du har modtaget svarbrevet. Anden og tredje rate bliver udbetalt de følgende to år. Du vil få oplyst datoer for udbetaling af anden og tredje rate i dit tilsagnsbrev.
Dit tilskud vil blive indberettet til SKAT, da vi har indberetningspligt. Det er uanset om og hvordan du skal beskattes af tilskuddet. Arbejdslegater indberettes uden pålæg om AM-bidrag.
Hvornår får du svar?
Du får svar på din ansøgning via tilskudsportalen senest 12 uger efter ansøgningsfristen.
I perioden indtil da vil alle ansøgninger blive klargjort og sendt til udvalget og herefter læst og behandlet.
Når der er truffet afgørelse i alle sager fra samme ansøgningsrunde, bliver tildelingerne offentliggjort på vores hjemmeside (kunst.dk).
Her finder du også navnene på alle ansøgere til Statens Kunstfond, der bliver offentliggjort i udvalgenes referater.
Når du har indsendt ansøgningen
Når du har indsendt din ansøgning i Tilskudsportalen, får du en skærmkvittering, som du kan downloade, hvis du vil, men du kan altid se din ansøgning og dens status i Tilskudsportalen under ”Mine ansøgninger". Når den er indsendt korrekt, har den status som "Indsendt".
Du modtager ikke en kvitteringsmail, når du har indsendt en ansøgning.
På din ansøgningssag i Tilskudsportalen kan du også se de bilag, du har vedhæftet til ansøgningen. Det er dit eget ansvar, at de nødvendige bilag er sendt med – så husk at kigge din ansøgning godt igennem.
Du kan redigere i en ansøgning, selvom du allerede har indsendt den. Så længe det er før fristens udløb. Hvis du redigerer i en indsendt ansøgning skal du igen sikre dig, at alle nødvendige bilag er sendt med. Udvalget forholder sig udelukkende til den senest indsendte ansøgning.
Hvis du har brug for at kontakte en sagsbehandler i sekretariatet, skal du henvende dig via kontaktknappen på din sag i Tilskudsportalen.
Hvis du ikke har ansøgt via Tilskudsportalen, så se her.
Lovgrundlag
Afgørelser bliver truffet efter § 3, stk. 1, jf. stk. 2 og 3, i lov om Statens Kunstfonds virksomhed (lov nr. 458 af 8. maj 2013) og Litteraturloven: LBK nr. 31 af 14/01/2014.
Hvis du får tilsagn/tilladelse/dispensation skal...
Modtager du et treårigt arbejdslegat, vil du efter de tre år blive bedt om at indsende en beretning om legatets betydning for dit kunstneriske arbejde.
Hvem vurderer ansøgningen
Det er Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur, der vurderer ansøgningerne og træffer den endelige beslutning om hvem, der skal modtage legat.