Internationalt udviklingsprogram: Klimamæssigt bæredygtige samarbejder for musik- og scenekunstaktører
Frist: 04.06.2025, kl. 14:00
Der er nu åbent for ansøgninger til den fjerde udgave af udviklingsprogrammet International Touring and Environmental Responsibility (ITER), som er et initiativ fra Statens Kunstfond, Arts Council England og Arts Council Norway i samarbejde med Julie’s Bicycle og danske In futurum.
Hvem kan søge?
Aktører, der arbejder med eller arrangerer musik- og/eller scenekunstaktiviteter.
Er du berettiget til at søge?
De store institutionsteatre kan ikke søge. Ved store institutionsteatre forstås Det Kongelige Teater, landsdelsscenerne, Den Jyske Opera og teatrene under det Københavnske Teatersamarbejde.
Hvad er formålet med ordningen?
Statens Kunstfond har til opgave at fremme kunsten i Danmark og dansk kunst i udlandet.
Rejse og turné er en essentiel del af det professionelle arbejde med musik og scenekunst, men i takt med at klimakrisen tager til, stiger behovet for at afsøge nye metoder til at udveksle kunst, der samtidig understøtter den grønne omstilling.
Programmet tilbyder gratis deltagelse i en interaktiv online seminarserie, efterfulgt af muligheden for at søge om projektfinansiering. Formålet er at fremme relationer mellem kunstnere og virksomheder i England, Danmark og Norge og støtte dem i at udvikle nye, klimamæssigt ansvarlige, inkluderende og retfærdige tilgange til international turné og samarbejde.
Baseret på de tidligere års gode erfaringer tilbyder programmet nu to seminarprogrammer: ét for begyndere og ét for erfarne. Sessionerne bliver leveret af Julie’s Bicycle og In futurum. Begge seminarprogrammer foregår online og tilbyder et interaktivt rum for læring, vidensdeling og netværk.
Du kan læse mere om partnerne bag programmet her.
PROGRAMMETS OPBYGNING
Programmet falder i to dele:
- Først kan du ansøge om at deltage i et af de to udviklingsprogrammer, som finder sted online
- Efterfølgende kan du, hvis du bliver udvalgt til et af udviklingsprogrammerne, søge om tilskud til samarbejdsprojekter
Første del: online seminarprogrammer
Begynderprogram
Designet til dem, der er nye i arbejdet med miljø- og socialbevidst turné.
Disse sessioner er introduktionssessioner designet til at introducere deltagerne til kerneaspekter af bæredygtig turné og bæredygtigt internationalt samarbejde.
Sessionerne blander præsentationer med interaktive aktiviteter, diskussioner og inspiration fra gæstetalere med det formål at give deltagerne et holistisk, bredt grundlag til at forstå og reducere miljøpåvirkningerne af internationalt samarbejde og turné, mens deltagerne overvejer vigtige områder som inklusion, lighed og miljømæssig retfærdighed.
I løbet af syv sessioner vil deltagerne få rig mulighed for at netværke, vidensdele og udforske emner såsom:
- International turné og kunstens rolle i klima-, natur- og retfærdighedskrisen. Hvordan hænger turné sammen med presserende spørgsmål om klimaændringer, tab af biodiversitet og social retfærdighed? Vi vil dykke ned i kulturens unikke rolle med at skabe positive forandringer.
- Forståelse for påvirkningerne af turné. Introduktion til værktøjer og tilgange til at hjælpe med at forstå påvirkningerne af turné, og hvordan man sporer fremskridt.
- Turnérute-strategier. Mulighed for at overveje forskellige modeller til turnéruter og balancere miljøhensyn med velvære, retfærdighed og inklusion.
- Kunstens cirkulære økonomi. Introduktion til principperne for cirkulær økonomi og dens formål i kulturproduktion.
- Værdikæder og kollektive tiltag. Ser på samarbejdets og værdikædernes rolle i forhold til at løse systemiske udfordringer.
- Inspirationssessioner med gæstetalere, som udforsker nye modeller for bæredygtig turné.
Der kan være opgaveløsning mellem sessionerne.
Program for erfarne
Et nyt seminarprogram for dem, der allerede har erfaring med at arbejde med bæredygtig turné, fx gennem forsøgsprojekter, partnerskaber eller implementering af nye turnémodeller.
Du kan være en tidligere ITER-deltager, eller måske ønsker du bare at udvikle din organisations arbejde med bæredygtig turné yderligere, og du har allerede forståelse for bæredygtige turnékoncepter og erfaring med dem i praksis.
Programmet vil fokusere på lederskab i forbindelse med bæredygtig turné, herunder hvilke strategier, der er effektive for at skalere løsninger og skabe forandringer på tværs af sektoren. Programmet vil stille spørgsmålet: Hvilke partnerskaber og samarbejder er nødvendige for at fremme en dagsorden om bæredygtighed?
Over seks sessioner vil vi udforske temaer såsom:
- Udformning af en vision for fremtiden: Hvordan kan vi gentænke international turné?
- Styrken ved af samarbejde: Redskaber til af kortlægge og aktivere dit netværk.
- Omsættelse af ideer til handling: Strategier til at teste og skalere løsninger.
- Kommunikation, som understøtter kollektiv handling.
Tidsforpligtelser og yderligere aktiviteter
Begge programmer giver en enestående og spændende mulighed for at engagere sig dybt i international turné og samarbejde. For at få fuldt udbytte af programmets muligheder, kræver det dog et vist tidsforbrug af deltagerne.
Begge seminarprogrammer begynder i september 2025. Selve seminarerne varer op til to timer per session, og der vil være opgaver, der skal løses mellem sessionerne. Ved at forpligte sig til programmet, accepterer deltagerne også at skulle dele viden med den bredere kulturelle sektor. Aktiviteterne vil blive initieret af Julie´s Bicycle og kan omfatte vlogs, besvarelse af spørgeskemaer og at bidrage til udvikling af casestudier. Bemærk, at nogle af aktiviteterne, såsom casestudier, vil kun blive gennemført på de støttede udviklingsprojekter, der er en del af programmets anden del. Lettere undersøgelser, såsom spørgeskemaundersøgelser, vil blive inkluderet som korte opgaver, der skal udføres mellem seminarerne.
- For begynderprogrammet vil der være læsning og udforskning af vidensressourcer mellem sessionerne, og vi anbefaler derfor, at deltagerne afsætter en time ekstra om ugen til dette arbejde og til at skabe relationer til andre deltagere i programmet.
- I programmet for erfarne deltagere leveres sessionerne ikke på ugebasis for at give deltagerne tid til at lave egen research og udforme handlingsplaner mellem sessionerne. Disse aktiviteter er vigtige for programmet, og hensigten er, at de bygger videre på læring fra seminarerne, så deltagerne har mulighed for at udvikle deres egne projekter og koncepter. Vi anbefaler derfor, at deltagerne afsætter op til tre timer om ugen til disse opgaver.
Som løbende støtte vil deltagerne få mulighed for at tilslutte sig ITER-netværket, som tilbyder peer-udveksling og forbindelser ud over seminarprogrammet.
Hvert år vil der blive afholdt fysiske vidensdelingsarrangementer om programmet. Det næste arrangement vil blive afholdt i Manchester, England, i juli 2025. Disse arrangementer giver mulighed for, at en række deltagere kan dele deres indsigter fra deres turnéprojekter og seminarprogrammet med den bredere kulturelle sektor. Du kan se en optagelse af det seneste vidensdelingsarrangement på CPH Stage i 2024 her.
Seminar – deltagelse og nøgledatoer
Der er op til 30 pladser på både begynderprogrammet og programmet for erfarne.
Seminarerne afholdes online og varer ikke mere end to timer. Seminarerne foregår på engelsk. Ansøgere skal kunne deltage på følgende datoer:
Begynderseminardatoer: (Alle sessioner afholdes kl. 10.30-12.30 dansk tid, svarende til 09.30-11.30 am UK tid)
Tirsdag den 2. september – Åbningsplenum
Tirsdag den 9. september – Session 1
Tirsdag den 16. september – Session 2
Tirsdag den 23. september – Session 3
Tirsdag den 30. september – Session 4
Tirsdag den 7. oktober – Session 5
Tirsdag den 14. oktober – Session 6
Tirsdag den 21. oktober – Session 7
Torsdag den 6. november – Afslutningsplenum
Seminardatoer for erfarne: (Alle sessioner afholdes kl. 10.30-12.30 dansk tid, svarende til 09.30-11.30 am UK tid)
Tirsdag 2. september – Åbningsplenum
Torsdag 4. september – Session 1
Torsdag den 11. september – Session 2
Torsdag den 2. oktober – Session 3
Torsdag den 9. oktober – Session 4
Torsdag den 23. oktober – Session 5
Tirsdag den 4. november – Session 6
Torsdag den 6. november – Afslutningsplenum
Anden del – Projektfase
Når seminarprogrammet er afsluttet, vil deltagere fra begge grupper blive inviteret til at danne partnerskaber for at ansøge om midler til udviklingsprojekter, der udspringer af koncepter og idéer fra programmet. Koncepterne kan for eksempel inkludere: Produktion af kunstnerisk indhold, udforskning af nye modeller for præsentation eller distribution eller research og udvikling.
Relationsopbygning mellem engelske, danske og norske deltagere er en integreret del af det interaktive onlineprogram, og vi opfordrer til trilaterale partnerskaber mellem deltagere fra hvert af de deltagende lande. For at ansøge om projektmidler skal den primære ansøger have deltaget i et af seminarprogrammerne i 2025 og have dannet et internationalt samarbejde med mindst ét af de andre deltagende lande. Kun den primære ansøger behøver at have deltaget i programmet, hvilket giver mulighed for at samarbejde med organisationer og enkeltpersoner uden for seminargrupperne. For eksempel kan deltagerne overveje at indgå partnerskab med ‘alumner’ fra tidligere udgaver af programmet, en ny kreativ/kulturel partner og/eller repræsentanter fra andre sektorer såsom forskningsverdenen eller en relevant brancheorganisation.
De udvalgte partnerskaber vil modtage op til £40.000. De støttede projekter annonceres december 2025 og starter i januar 2026. Projekter, der modtager støtte, skal ved projektets afslutning indsende en projektbeskrivelse og et regnskab, der dokumenterer anvendelsen af midlerne. De udvalgte ansøgere vil også modtage individuel støtte og vejledning fra Julie’s Bicycle for at udvikle og realisere deres koncepter.
Deltagere i programmet bliver inviteret til at indsende deres projektforslag i perioden fra den 26. september til den 28. november 2025. Ansøgere vil få besked om tildeling af projektmidler december 2025. Ansøgere skal indsende et budget, en projektbeskrivelse og en tidsplan. Det vil også være nødvendigt at redegøre for, hvordan det foreslåede koncept relaterer sig til programmets formål.
Mere information om programmet
Julie’s Bicycle afholder 30-minutters online infomøder for interesserede ansøgere, hvor der er mulighed for at stille spørgsmål og høre mere om programmet på følgende datoer:
Onsdag den 9. april:
Begyndere: kl. 11.00 (10.00 UK time)
Øvede: kl. 11.30 (10.30 UK time)
Torsdag den 1. maj:
Begyndere: kl. 12.00 (11.00 UK time)
Øvede: kl. 12.30 (11.30 UK time)
Onsdag den 21. maj:
Begyndere: kl. 11.30 (10.30 UK time)
Øvede: kl. 12.00–12.30 (11.00 UK time)
Sådan vurderes din ansøgning
Det er Statens Kunstfonds to projektstøtteudvalg for henholdsvis musik og scenekunst, der i samarbejde med repræsentanter fra Arts Council England, Arts Council Norway og Julie’s Bicycle vurderer de indkomne ansøgninger.
I første ansøgningsrunde kan du ansøge om at blive optaget i et af udviklingsprogrammerne. Hvis du bliver udvalgt til udviklingsprogrammet, kan du i anden ansøgningsrunde søge om tilskud til et samarbejdsprojekt.
I vurderingen af ansøgninger om deltagelse i et af udviklingsprogrammerne lægger udvalgene vægt på:
- Høj kunstnerisk kvalitet
- Omfanget af din praksis
- Din erfaring med international turné og samarbejde
- Den forventede betydning af din deltagelse i programmet for din turnépraksis
- Spredning i kunstform og geografisk repræsentation
Udvalgene lægger i øvrigt vægt på, at du:
- Har en kreativ tilgang og vilje til at fremme praksisser for bæredygtige turnéaktiviteter
- Er dedikeret til at udvikle innovative tilgange til klimamæssigt bæredygtige turnéaktiviteter
- Er interesseret i at arbejde internationalt og prioriterer bæredygtige partnerskaber
Udvalgene kan vælge at imødekomme en samarbejdsprojektansøgning delvist, og/eller med et mindre beløb end ansøgt ud fra en samlet vurdering af ansøgningen. Udvalgene vurderer ansøgningen i forhold til det samlede felt af ansøgninger og de afsatte midler, samt søger at sikre en spredning af kunststøtten.
Hvis du modtager et mindre beløb end du har ansøgt om, vil du kunne læse i dit bevillingsbrev, om du skal indsende flere oplysninger, før vi kan udbetale dit tilskud.
Har du inden for de sidste tre år søgt tilskud hos Statens Kunstfond, vil disse oplysninger indgå som grundlag for behandling af din ansøgning. En livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond indgår ikke i behandlingen af din ansøgning.
Hvad skal ansøgningen indeholde?
Hvis du er baseret i England, skal du søge om optagelse i programmet gennem Arts Council England her, og hvis du er baseret i Norge, skal du søge om optagelse i programmet gennem Arts Council Norway her.
Du skal indsende din ansøgning via det elektroniske ansøgningsskema, som du finder her på siden - vi modtager ikke fysisk materiale.
Vi anbefaler, at du bruger browseren Chrome eller Firefox, når du udfylder din ansøgning.
I det elektroniske ansøgningsskema skal du:
- Angive, om du ønsker at søge programmet som begynder eller som erfaren.
Du skal vedhæfte følgende bilag:
Ét af de to obligatoriske ansøgningsbilag. Bemærk, at ansøgningen skal være på engelsk:
Hvis du søger som begynder, skal du benytte skemaet, som du finder her.
I begynderskemaet skal du udfylde følgende oplysninger:
- Firmanavn
- Kontaktperson
- E-mailadresse
- Telefonnummer
- Hjemmeside
- Fortæl os (på engelsk, maks. 250 ord) om dit arbejde, herunder eksempler, der demonstrerer din kunstneriske kvalitet, og din erfaring med international turné og samarbejde
- Fortæl os (på engelsk, maks. 200 ord) hvordan du mener, du kan få udbytte af denne mulighed
- Fortæl os (på engelsk, maks. 300 ord) om dine fremtidige visioner for internationalt samarbejde
- Har du behov i forhold til tilgængelighed? I så fald, beskriv venligst hvorledes.
Hvis du søger som erfaren, skal du benytte skemaet, som du finder her.
I skemaet for erfarne skal du udfylde følgende oplysninger:
- Firmanavn
- Kontaktperson
- E-mailadresse
- Telefonnummer
- Hjemmeside
- Fortæl os (på engelsk, maks. 250 ord) om dit arbejde, herunder eksempler, der demonstrerer din kunstneriske kvalitet, og din erfaring med international turné og samarbejde
- Fortæl os (på engelsk, maks. 300 ord) om din erfaring med bæredygtighed og ansvarlig turnévirksomhed.
- Fortæl os (på engelsk, maks. 200 ord) hvordan du mener, du kan få udbytte af denne mulighed
- Fortæl os (på engelsk, maks. 300 ord) om dine fremtidige visioner for internationalt samarbejde
- Har du behov i forhold til tilgængelighed? I så fald, beskriv venligst hvorledes.
I begge skemaer, skal du bekræfte følgende:
- Du skal arbejde inden for musik og/eller scenekunst (som individuel kunstner, producent, instruktør eller medlem af et kompagni/festival/organisation, der allerede turnerer eller påbegynder at turnere i år)
- Du skal være baseret i Danmark, Norge eller England
- Du skal kunne deltage i alle seminarer
DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ:
- at de vedhæftede bilag maksimalt må fylde 25 MB i alt
- at vedhæftet materiale kun kan modtages i formaterne: PDF, Word og Excel. Vi modtager ikke ZIP-filer
- at du før ansøgningsfristens udløb har mulighed for at redigere en allerede indsendt ansøgning og indsende en ny version på samme sag
- at du efter ansøgningsfristens udløb ikke kan redigere din ansøgning
- at det altid er den seneste ansøgning, du har indsendt til os, der bliver behandlet af udvalget
- at din ansøgning skal indeholde alle obligatoriske bilag for at blive behandlet af udvalget. Yderligere materiale, ud over det der er beskrevet i ansøgningsvejledningen, vil ikke indgå i vurderingen af din ansøgning
- at du selv er ansvarlig for, at ansøgningsskemaet er udfyldt korrekt, og at alle de ønskede bilag er vedhæftet
- at bilag modtaget efter ansøgningsfristens udløb ikke vil blive vedlagt din ansøgning
- at du som udgangspunkt ikke kan overdrage din ansøgning – og eventuelt tilsagn – til en anden juridisk person eller virksomhed. Derfor er det vigtigt, at du får afklaret, hvem der er ansøger, inden du indsender din ansøgning. Samtidig skal du sikre, at der er knyttet en NemKonto til det CVR-nummer, du benytter.
Økonomi
Du kan ikke søge om tilskud til deltagelsen i udviklingsprogrammet, men de udvalgte deltagerer kan efterfølgende søge om tilskud til samarbejdsprojekter, som bliver udviklet undervejs i programmet.
Udbetaling:
Hvis du får tilskud, skal du have en NemKonto, for at vi kan udbetale beløbet. Alle tilskud bliver udbetalt til den NemKonto, der er knyttet til det CPR/CVR-nummer, du oplyser i ansøgningen. Hvis du for eksempel ansøger med et nyt CVR-nummer, skal du sikre, at du har fået tilknyttet en NemKonto. Det skal ske, inden du får et eventuelt tilsagn, og inden tilskuddet bliver udbetalt.
Hvis du, efter Skatteforvaltningens definition, er fraflyttet Danmark, eller er udenlandsk ansøger, kan du få udbetalt et eventuelt tilskud til en udenlandsk konto. I de tilfælde skal du udfylde bankoplysningsskema for lande med IBAN eller bankoplysningsskema for lande uden IBAN.
Modtager du tilskud på:
- 100.000 kroner eller derunder bliver pengene udbetalt så tæt som muligt på den startdato, du har oplyst for din udgiftsperiode. Du bør derfor afstemme startdatoen for dit projekt med den dato, hvor dine første udgifter for projektet falder
- over 100.000 kroner med en projektperiode længere end seks måneder, udbetaler vi pengene i rater
Vi indberetter tilskud til Skattestyrelsen, da vi har indberetningspligt. Det er uanset om og hvordan du skal beskattes af tilskuddet. Langt de fleste af vores tilskud bliver indberettet med AM-bidrag.
Hvornår får du svar?
Du får svar på din ansøgning til programmet senest 8 uger efter ansøgningsfristen.
I perioden indtil da vil alle ansøgninger blive klargjort og sendt til repræsentanter fra projektstøtteudvalget for henholdsvis musik og scenekunst, hvor de bliver læst og behandlet. Herefter bliver en række ansøgninger shortlistet til behandling i et udvalg, som også består af repræsentanter fra Arts Council England, Arts Council Norway og Julie’s Bicycle.
Når der er truffet afgørelse i alle sager fra samme ansøgningsrunde, bliver det offentliggjort på vores hjemmeside i udvalgenes referater.
Når du har indsendt ansøgningen
Når du har indsendt din ansøgning i Tilskudsportalen, får du en skærmkvittering, som du kan downloade, hvis du vil, men du kan altid se din ansøgning og dens status i Tilskudsportalen under ”Mine ansøgninger". Når den er indsendt korrekt, har den status som "Indsendt".
Du modtager ikke en kvitteringsmail, når du har indsendt en ansøgning.
På din ansøgningssag i Tilskudsportalen kan du også se de bilag, du har vedhæftet til ansøgningen. Det er dit eget ansvar, at de nødvendige bilag er sendt med – så husk at kigge din ansøgning godt igennem.
Du kan redigere i en ansøgning, selvom du allerede har indsendt den. Så længe det er før fristens udløb. Hvis du redigerer i en indsendt ansøgning, skal du igen sikre dig, at alle nødvendige bilag er sendt med. Udvalget forholder sig udelukkende til den senest indsendte ansøgning.
Hvis du har brug for at kontakte en sagsbehandler i sekretariatet, skal du henvende dig via kontaktknappen på din sag i Tilskudsportalen.
Lovgrundlag
Afgørelser bliver truffet efter § 3, stk. 1, jf. stk. 2 og 3, i lov om Statens Kunstfonds virksomhed (lov nr. 458 af 8. maj 2013).
Hvis du får tilsagn/tilladelse/dispensation skal...
Hvis du bliver udvalgt til at deltage i udviklingsprogrammet, forventes det, at du kan deltage i alle sessionerne. Du skal ikke afrapportere for deltagelsen i udviklingsprogrammet, men du skal løbende bidrage til at dele viden med den bredere kultursektor. Denne videndeling bliver faciliteret af Julie’s Bicycle og kan inkludere bidrag til vlogs, besvarelse af undersøgelser og at bidrage til udvikling af projektcasestudier.
Hvis du modtager et mindre beløb, end du har ansøgt om, vil du kunne læse i dit bevillingsbrev, om du skal indsende flere oplysninger, før vi kan udbetale dit tilskud.
Når vi uddeler tilskud i Statens Kunstfond, er det vigtigt for os, og ikke mindst lovmæssigt påbudt, at pengene bliver brugt til netop det, du har søgt dem til. Og derfor skal du afrapportere til Slots- og Kulturstyrelsen efter bestemte retningslinjer. Hvordan du skal afrapportere, afhænger af hvor stort et tilskud, du har fået. Læs mere om afrapportering/regnskabsaflæggelse.
Hvem vurderer ansøgningen
Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik og Projektstøtteudvalg for Scenekunst i samarbejde med repræsentanter fra Arts Council England, Arts Council Norway og Julie’s Bicycle, der vurderer de indkomne ansøgninger og træffer den endelige beslutning om, hvem der skal deltage i udviklingsprogrammet.