Open call: Artist-in-Residence for kunstner inden for smykkekunst eller korpus
Frist: 13.03.2025, kl. 14:00
Open call til Artist-in-Residence ophold for en smykkekunstner eller kunstner, der arbejder med korpus i efteråret 2025 i München, Tyskland.
Bemærk, at ansøgningsfristen for 2025 ikke er fastlagt endnu. Fristen forventes at ligge i foråret 2025.
Du kan først søge puljen en måned før fristen og du skal være opmærksom på, at der kan forekomme ændringer i puljebeskrivelsen frem til dagen, hvor puljen kan søges i tilskudsportalen.
Hvem kan søge?
Opholdet er målrettet en professionelt udøvende smykkekunstner eller korpusarbejder, som arbejder på et højt kunstnerisk niveau. Ansøgere skal have lyst til at videreudvikle sin konceptuelle tilgang til kunsten, sproget om kunsten og opnå ny viden inden for smykke- eller korpusområdet.
Hvad er formålet med ordningen?
Statens Kunstfonds formål er at fremme de kunstneriske dimensioner af dansk kunsthåndværk og design i Danmark samt de kunstneriske dimensioner af dansk kunsthåndværk og design i udlandet.
Artist-in-Residence opholdet (Gaststudierende) er etableret i samarbejde med det internationalt anerkendte Akademie der Bildenden Künste i München, Fine Arts (Jewellery and Hollowware), som er en af verdens førende institutioner for udvikling af smykkekunst og korpus.
Kunstakademiets måde at arbejde på er karakteriseret ved at forholde sig aktivt til omverdenen og eksisterende kritiske diskurser inden for fx miljø/klima, social og kulturel bæredygtighed, konsumsamfundet, identitet og feminisme.
Med udgangspunkt i dit konkrete projekt, vil du få mulighed for at arbejde med din kunstneriske udvikling, være undersøgende og erhverve dig ny teoretisk indsigt. Du vil indgå i undervisningen på kunstakademiet på lige fod med de studerende på Fine arts (Jewellery and Hollowware), under ledelse af smykkekunstner, rektor for kunstakademiet og professor Karen Pontoppidan, som også vil give dig individuel sparring, og du vil få adgang til alle relevante værksteder og aktiviteter på akademiet.
Ligesom smykkescenen i München, er studiemiljøet ved akademiet internationalt, og undervisningen foregår på engelsk. For at sikre en solid faglig forankring på akademiet, er opholdet af seks måneders varighed (oktober 2025 – marts 2026). Som Artist-in-Residence er du med til undervisningen fra semesterets start sammen med akademiets studerende, og opholdet kulminerer i marts til den internationale messe SCHMUCK.
SCHMUCK er verdens ældste internationale udstillingsplatform for smykkekunst, som siden 1962 har fremvist det ypperste inden for smykkekunst og været absolut tonegivende. Hvert år i marts måned tiltrækker München derfor smykke- og korpuskunstnere, journalister, gallerister, kuratorer og andre design- og kunsthåndværkprofessionelle, hvilket frembyder en stor række imponerende, mangeartede og inspirerende oplevelser, tilbud og netværksmuligheder.
Samarbejdet mellem Kunstfonden og Akademie der Bildenden Künste i München er skabt ud fra en erkendelse af de manglende muligheder for videreuddannelse af professionelle danske smykke- og korpuskunstnere på et tilstrækkeligt højt niveau i Danmark.
Det første open call fandt sted i foråret 2023, og næste open call (ophold i 2025-2026) offentliggøres i foråret 2025.
Indsatsen er en del af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalgs overordnede strategi for kunsthåndværk og designområdet.
Praktisk information
Som Artist-in-Residence vil du modtage et samlet tilskud til dit ophold på 137.500 kr. (ca. 18.400 euro) til at dække omkostninger som bolig under ophold, transport, leveomkostninger, materialeudgifter samt administrationsgebyr til akademiet (ca. 2500 kr.), som Artist-in-Residence betaler. Forventningen er, at beløbet vil kunne dække nogle af de løbende omkostninger, som du samtidigt har i hjemlandet. Du er selv ansvarlig for at finde bolig og booke transport samt eventuelle forsikringer i forbindelse med opholdet. Du vil få hjælp fra det Danske Konsulat i München til at finde en lejlighed.
Sådan vurderes din ansøgning
Det overordnede kriterium for alle tildelinger fra Statens Kunstfond er projektets kunstneriske kvalitet og det kunstneriske talent sammenholdt med det ansøgte projekt. Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design behandler ansøgningerne ud fra følgende kriterier, der indgår i en samlet vurdering af projektets kunstneriske kvalitet:
- Faglighed
projektet udvikler og udfordrer praksis, ideer, traditioner og materialer - Sammenhæng
projektet har en gennemtænkt kobling mellem ide og valgte metoder og/eller virkemidler - Betydning
projektet viser refleksion over, hvordan projektet skaber betydning i relevante sammenhænge
Hertil skal du med udgangspunkt i et konkret projekt af enten research- eller materialeorienteret karakter beskrive, hvad du ønsker at undersøge under dit ophold. Der lægges vægt på, at du i din motiverede ansøgning klart gør rede for ambitionerne for Artist-in-Residence -opholdet og hvad du ønsker opholdet skal kunne give din kunstneriske udvikling. Det er afgørende at du udviser lyst til at bruge opholdet til at skabe professionelle udviklingsmuligheder og netværk, og vil indgå aktivt i akademiets undervisning og de netværksaktiviteter, som stilles til rådighed.
Du skal desuden redegøre for, hvordan du efter opholdet vil sikre en forankring af din oplevelse/erfaring/viden fra dit ophold i en relevant form i Danmark. Vær opmærksom på, at afhængigt af hvilket format du vil gøre dette i, kan du søge om yderligere projektstøtte til at realisere dette i puljen Kunsthåndværk- og designprojekter i Danmark og udlandet.
Alle ansøgninger vurderes af Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design som herefter udarbejder en shortlist til Akademie der Bildenden Künste, München, der behandler shortlistens ansøgninger, og træffer den endelige beslutning om hvem der tilbydes Artist-in-Residence opholdet.
Du vil få besked fra sekretariatet i uge 15, hvis du er på shortlisten. Det endelige svar på din ansøgning vil du få senest 12 uger efter ansøgningsfristen.
Hvad skal ansøgningen indeholde?
Du skal vedhæfte følgende bilag:
- Motiveret ansøgning: Én sides tekst á maks. 2400 enheder inklusive mellemrum
- Billedmateriale: Maks. tre A4-sider med relevant billedmateriale, der visualiserer det projekt, du vil arbejde med under opholdet. Billedmaterialet kan være fotos, skitser eller andre billeder (filformat: PDF eller Word)
- Op til tre A4-sider, der dokumenterer tidligere praksis (filformat: PDF eller Word).
- Målrettet CV på maks. én A4-side
Vedhæft venligst ikke inspirationsbilleder, mood boards eller andre billeder af andres arbejde. Har du en helt særlig grund til at vedhæfte sådanne billeder, skal det fremgå tydeligt i din ansøgning, at billederne ikke visualiserer dit arbejde. Du skal også skrive i din ansøgning, hvis et kunstnerisk arbejde er udført i samarbejde med andre.
Økonomi
Hvis du får tilskud, skal du have en NemKonto, for at vi kan udbetale det. Alle tilskud bliver udbetalt til den NemKonto, der er knyttet til det CPR/CVR-nummer, du oplyser i ansøgningen. Hvis du for eksempel ansøger med et nyt CVR-nummer, skal du sikre, at du har fået tilknyttet en NemKonto. Det skal ske inden du får et eventuelt tilsagn og tilskuddet bliver udbetalt.
Hvis du, efter Skatteforvaltningens definition, er fraflyttet Danmark, eller er udenlandsk ansøger, kan du få udbetalt et eventuelt tilskud til en udenlandsk konto. I de tilfælde skal du udfylde bankoplysningsskema for lande med IBAN eller bankoplysningsskema for lande uden IBAN.
Modtager du tilskud:
- bliver tilskuddet udbetalt samlet så hurtigt som muligt herefter. Tilskuddet dækker omkostninger for bolig under ophold, transport, leveomkostninger, materialeudgifter samt administrationsgebyr til kunstakademiet (ca. 2500 kr.), men ansøger er selv ansvarlig for at finde bolig og booke transport samt eventuelle forsikringer i forbindelse med opholdet.
Dit tilskud vil blive indberettet til SKAT, da vi har indberetningspligt. Det er uanset om og hvordan du skal beskattes af tilskuddet. Langt de fleste af vores tilskud bliver indberettet med AM-bidrag.
Hvornår får du svar?
Du får svar på din ansøgning senest 12 uger efter ansøgningsfristen.
I perioden indtil da vil alle ansøgninger blive klargjort og sendt til udvalget og herefter læst og behandlet. Udvalget udarbejder en short-list til Akademie der Bildenden Künste i München, der træffer den endelige beslutning om hvem der tilbydes Artist-in-Residence. Kommer du på denne short-list, vil du høre fra sekretariatet i uge 18. Og når der er truffet afgørelse i alle sager fra samme ansøgningsrunde, bliver tildelingerne offentliggjort på vores hjemmeside.
Her finder du også navnene på alle ansøgere til Statens Kunstfond, der bliver offentliggjort i udvalgenes referater.
Når du har indsendt ansøgningen
Når du har indsendt din elektroniske ansøgning, vil du umiddelbart efter se en kvittering på skærmen. Du modtager ikke en mail.
Du kan under hele forløbet se din ansøgning i portalen under ’Mine ansøgninger’.
Det er dit eget ansvar, at de nødvendige bilag er sendt med – så husk at kigge din ansøgning godt igennem. Hvis noget mangler, kan du stående på samme sag sende en redigeret version. Denne version 2 skal være fuldstændig, fx skal du medsende samtlige bilag.
Al kommunikation imellem os om din sag sker gennem tilskudsportalen.
Lovgrundlag
Afgørelser bliver truffet efter § 3, stk. 1, jf. stk. 2 og 3, i lov om Statens Kunstfonds virksomhed (lov nr. 458 af 8. maj 2013).
Hvis du får tilsagn/tilladelse/dispensation skal...
Når vi uddeler tilskud i Statens Kunstfond, er det vigtigt for os, og ikke mindst lovmæssigt påbudt, at pengene bliver brugt til netop det, du har søgt dem til. Og derfor skal du afrapportere til Slots- og Kulturstyrelsen efter bestemte retningslinjer. Hvordan du skal afrapportere, afhænger af hvor stort et tilskud du har fået. Læs mere om afrapportering/regnskabsaflæggelse.
Hvem vurderer ansøgningen
Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design vurderer alle ansøgninger og udarbejder herefter en short-list til Akademie der Bildenden Künste, München, som på denne baggrund beslutter hvem der skal tilbydes Artist-in-Residence.